ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Για τη σωστή λειτουργία του τζακιού

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Για τη σωστή λειτουργία του τζακιού

Για τη σωστή λειτουργία του τζακιού είναι απαραίτητα τα εξής:

  • Ανάβουμε το τζάκι σε διάστημα 5 ημερών μετά την τοποθέτηση του. Κατά τις πρώτες χρήσεις πιθανώς να υπάρξουν μυρωδιές λόγω των καύσεων των χρωμάτων και των υλικών αρμολόγησης.
  • Ανάβουμε πάντοτε το τζάκι προοδευτικά για την αποφυγή ρωγμών λόγω των μεγάλων διαφορών θερμοκρασίας.
  • Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σαν καύσιμο το ξύλο και αποφεύγουμε την ρίψη οποιουδήποτε άλλου υλικού.
  • Δεν σβήνουμε ποτέ τη φωτιά με νερό!!!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Για τη σωστή λειτουργία του τζακιού

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Εστίες κατασκευασμένες από χάλυβα εξωτερικά και μαντεμένιες πλάκες εσωτερικά με 3 θαλάμους για την κυκλοφορία ζεστού αέρα. Σε αυτές τις εστίες είναι απαραίτητη η χρήση βεντιλατέρ, ροοστάτη, θερμοστάτη καθώς και η παροχή κρύου αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον μέσω εύκαμπτων σωλήνων. Οι εστίες αυτές διοχετεύουν τον αέρα που θερμαίνεται στους θαλάμους στο χώρο σας, μέσω των περσίδων. Η λειτουργία τους είναι ορθό να γίνεται με κλειστή πόρτα για να αποδώσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους. Αυτό σας εξασφαλίζει μεγαλύτερη οικονομία στο ξύλο αλλά και στο εναλλακτικό καύσιμο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του σπιτιού σας (πετρέλαιο, αέριο κ.λ.π.). Οι εστίες αυτές σας προσφέρουν τη δυνατότητα να μεταφέρετε ζεστό αέρα και σε άλλο χώρο του σπιτιού, με τη χρήση αεραγωγού.

ΕΣΤΙΕΣ ΛΕΒΗΤΑΣ

Εστίες κατασκευασμένες από χάλυβα που συνδέονται με την εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, αφού έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν νερό στη δεξαμενή που βρίσκεται περιμετρικά του χώρου καύσης. Λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα υποδομή (καλοριφέρ, μπόιλερ) και με τη χρήση μιας βάνας για την επιλογή του παροχέα ζεστού νερού. Οι εστίες αυτού του τύπου λειτουργούν με ανοιχτό ή με κλειστό δοχείο διαστολής και προϋποθέτουν την εγκατάσταση τους από υδραυλικό, λόγω της πολυπλοκότητας τους. Επειδή οι εστίες αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για θέρμανση είναι απαραίτητη η λειτουργία τους με κλειστή πόρτα. Με τις εστίες αυτές έχετε διπλό όφελος διότι σας προσφέρουν θέρμανση σε όλο το σπίτι αλλά και ζεστό νερό.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Είναι κατασκευασμένη εξωτερικά από χάλυβα πάχους 4mm. Επενδεδυμένη εσωτερικά του θαλάμου καύσεως με βιδωτές αποσπώμενες πλάκες μαντεμιού πάχους 10-12mm. Οι πλάκες από μαντέμι εξασφαλίζουν υψηλή θερμική απόδοση και αντοχή στην πάροδο του χρόνου.

Η εστία αποτελείται περιμετρικά από ενιαίο αεροθάλαμο που επικοινωνεί με 2 επιπλέον αεροθαλάμους, έναν εσωτερικά του χώρου καύσης που λειτουργεί και σαν κόφτρα (ανακλαστήρας) και έναν στο επάνω μέρος της εστίας περιμετρικά της καμινάδας. Η βάση της εστίας αποτελείται επίσης από διπλό τοίχωμα.

Το βεντιλατέρ βρίσκεται στο κάτω μέρος της εστίας και είναι άμεσα επισκέψιμο μέσα από τον χώρο καύσης. Η ταχύτητα του ψυχρού αέρα που διοχετεύεται στους αεροθαλάμους από το βεντιλατέρ, ρυθμίζεται ηλεκτρονικά από τον ροοστάτη-θερμοστάτη, ο οποίος μας δείχνει την ένδειξη θερμοκρασίας του θερμού αέρα που διοχετεύεται στο χώρο από τις ρυθμιζόμενες περσίδες. Ο θερμός αέρας μπορεί επίσης να μεταφερθεί σε γειτονικούς χώρους με αεραγωγούς.

Η ενεργειακή εστία για να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της πρέπει να λειτουργεί με κλειστή πόρτα. Η πόρτα είναι κατασκευασμένη από χάλυβα και κεραμικό τζάμι πάχους 4mm, αντοχής έως 750 οC. Για την ανύψωσή της χρησιμοποιείται ανοξείδωτο συρματόσκοινο. Τηλεσκοπικοί οδηγοί τελευταίας τεχνολογίας, τοποθετούνται για την ομαλή και αθόρυβη λειτουργιά της.

Στο κάτω μέρος της πόρτας, βρίσκεται ο μοχλός ρύθμισης για την ελεγχόμενη εισαγωγή του οξυγόνου στο θάλαμο καύσης, με σκοπό τον έλεγχο της επιθυμητής έντασης της καύσεως (πρωτογενής καύση).

Η εστία διαθέτει σύστημα λειτουργίας δευτερογενούς καύσης, επιτυγχάνοντας αύξηση της ενεργειακής απόδοσής της, χάρη στη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της θερμότητας των καπναερίων.

Για την αποφυγή προσκόλλησης αιθάλης στο τζάμι της πόρτας, υπάρχει σύστημα διοχέτευσης αέρα απευθείας στο τζάμι (αεροκουρτίνα).

Στο μπροστινό μέρος της πόρτας είναι τοποθετημένος ο μοχλός ρύθμισης του κλαπέτου καμινάδας.